V první části budu čistit hlavu motoru Jawy 250 pouze mezi žebry. Na spodní část udělám samostatné video, protože jsem musel při čištění kombinovat více přípravků, abych dosáhl co nejlepšího výsledku.

Záměr a počáteční stav hlavy motoru Jawy 250

Chci hlavu dostat do co nejlepšího, ale původního stavu. Bez poškození povrchu, bez leštění, bez použití ocelových kartáčů. Původní stav hlavy není nic moc. Na povrchu jsou hluboké vrypy. Díl ležel asi 20 let po půdách.

Záměr vyžaduje trochu více trpělivosti a opakování níže popsaného postupu, ale něj zvládne čištění hlavy motoru Jawy nebo třeba Stadionu i méně zkušený či zručný člověk v domácím prostředí. Hlavu motoru se mi podaří dostat do stavu, se kterým jsem osobně spokojen.

Postup čištění hlavy motoru

  1. Přípravek Alu Cleaner vždy pořádně protřepu
  2. Nastříkám na povrch a co nejdříve použiji vhodný plastový kartáč (odkazy budou níže). Plastový kartáč nepoškodí povrch narozdíl od drátěného.
  3. Raději vždy volím aplikovat přípravek vícekrát s kratší dobou působení (cca 2-5 minut) než nechat přípravek na povrchu dlouho – mám více času na mechanické čištění a je menší riziko, že čištěný povrch chemicky poškodím
  4. Po dočištění dílu je nutný důkladný oplach vodou, jinak se na díle objeví za pár dní fleky (ponoření na videu a očištění by mělo být delší)
  5. Na videu chybí aplikace Ochranného oleje na kovy, jelikož se aplikuje na suchý materiál (bude v některém z příštích videí). Video je záměrně nesestříhané.

Videonávod

Mrkněte na jednoduchý, nesestříhaný videonávod na čištění hlavy motoru Jawa 250.